09/11/2012

~SANGAT PENTING NOTA TERSUSUN~


Untuk elak tidur dalam kuliah, ambil pen. Bukan untuk lukis-lukis gambar pensyarah ke kawan sebelah ke doodle ke ape ke, tapi untuk salin ape yang pensyarah cakap pungpangpungpang kat depan. Tapi kalau dah tahap sengguk-sengguk tu sa pun lukis-lukis jugak muka pensyarah muka kawan sebelah yang pun ketiduran.heeee... Tambah-tambah lagi kalau course macam sa, sosiologi, memang ape yang pensyarah cakap selalunya takda dalam nota, dia cakap apa yang dia fikir takkan ada ulangan. Pendapat dia tentang topik yang dia cerita dalam kulliah selalunya masuk dalam soklan exam. Benda ni selalu terjadi, masa tu rasa pedih sakit hati rasa macam nak hentak-hentak meja kerusi dalam exam hall tu sebab tak salin ape yang dia cakap jadi bila buat ulangkaji benda tu takda bila soklan keluar memang takkan keluar lar jawapan kannn. 

So terang-teranglah  memang kena tulis apa yang pensyarah cakap. Buat yer pensyarah tu cakap laju ha memang takkan lekang lar pen atas kertas kannn. Macam pensyarah sa, Dr.Azrina ajar paper teori tingkah laku manusia. Perrgghh cara dia cakap macam memang dia tak sabar nak masuk topik baru. Pungpangpungpang tak stop dan cepat. Kena fokus gila sebab nak tangkap ayat dia simpan dalam nota. Masalah yer sekarang, memang setiap ape yang dia cakap pasal satu-satu topik tu sa salin. Memang tak tersusun lar jawab yer kan nota sa. Bayangkan jelar kalau dia dah masuk cakap bahagian kedua topik tu tiba-tiba dia patah balik sebut bahagian yang first. Tak ke naya jer nota sa campur-campur.


Yang paling best sekali bila masuk kelas tutorial dia tanya konsep yang dia bincang dalam kuliah. Ha payah sa nak cari balik konsep yang mana bahagian mana. Sebab dalam satu muka surat tu semua benda ada tapi tak tersusun tak tahu dia maksudkan konsep yang mana. Nampak kan kerumitan disitu. Ada satu time tu, semua satu kelas terdiam tak tahu konsep mana dia nak. Dia suruh fikir jugak dan dia sanggup tunggu sampai 30 minit kot. Sa dok belek-belek nota sa dan sa yakin sa salin. Sa dok pening cari bising-bising kat tutormate yang sa ada salin. Semua pakat cari dalam nota sa. Memang ada jawapannya. Heee. Akak senior jumpa. Semua konsep ada dalam nota sa cuma konsep pertama kat hujung page, yang kedua kat mana entah ketiga lagi lar tercampak mana entah. Heeee. Akak senior siap pesan lagi lain kali tulis leklok sikit senang kami nanti. Heeee.

Nampak kan kat sini betapa penting yer tulis nota leklok bukan senang untuk diri sendiri jer tapi senang untuk orang lain refer. Lagi satu orang cakap macam mana nota tu macam tu lar orangnya. Nota pun boleh melambangkan identiti individu tau. Heeeee. Nampak sangat nota sa tunjukkan yang sa jenis nak semua benda ada sekali. Hmmm...tapi kena tengok situasi jugak. Dalam situasi sa yang dengan cara Dr.Azrina yang buat sa tak sempat nak susun nota atau plan nak tulis nota macam mana sebab nak tangkap ayat dia, memang lintang pukang lar kan nota tu. Heee...

Sambung cari point penting Dr.Azrina dalam nota ribut taufan sa.Heeee...


No comments:

Post a Comment